Headerbild

Vad är racing på BMX-cykel?

Vad är BMX-racing?

En sport där man tävlar åtta cyklister, bredvid varandra under 400 meter över hopp och genom doserade kurvor på en special preparerad bana och snabbast över mållinjen vinner.

Vilka kan delta?
I Sverige finns tävlingsaktiva BMX:are från 5 år och upp till 60 år, indelade i klasser där åkarna kör två år i varje klass, utom Elitklassen som sträcker sig till 30 år och där seniorklassen 30+ tar vid.

I Älvsjö BMX har vi flera cyklister i alla klasser men majoriteten är barn och på senare tid har fler föräldrar börjat tävla i den populära cruiser-klassen.

Vad krävs?
Förutom själva cykeln, så krävs en del skydd mot skador, för omkullåkningar sker! De skydd som krävs är fullface-hjälm, handskar, kraftiga skor, långärmad tröja och kraftiga byxor. De flesta skadorna är uppskrapade händer, knän och armbågar och beror mestadels på för tunna kläder. Därutöver rekommenderas även axelskydd, ryggplatta samt knä- och armbågsskydd. Vanliga skateboard eller inlines-skydd och fotbollshandska är utmärkta i början.
För utrustning, klicka här

Cykeln skall vara av BMX-modell och ska inte vara extrautrustad med annat än ordentlig broms. För tävling gäller att inga stöd, skärmar, kedjeskydd, ringklockor, speglar mm får vara monterade men ska även tas bort vid träning eftersom dessa kan orsaka skador.

Vad är Pumptrack?

Länk till Velosolution

Scandinaviska Pumptrackserien

En pump track kan utnyttjas av alla i åldrarna 3 till 70 år! En bra designad bana är lätt för nybörjare samtidigt som den är utmanande för duktiga proffscyklister.

Man tävlar på tid när man kör en pumptrack tävling. Man kör med flygande start, antingen individuellt eller åkare-mot-åkare så fort som möjligt.

Man börjar med en kvalomgång (1 eller 2 inviduella åk), där de topp 8, 16 eller 32 (beroende på hur många deltagare i varje klass) går vidare till utslagsheat. Där kör man åkare-mot-åkare i 1/16 dels finaler, 1/8 dels finaler, 1/4 finaler tills man har två åkare kvar i en final!

Älvsjö BMX har SM tecken i både BMX racing samt Pumptrack

Adress

Älvsjö BMX-klubb - Cykel c/o Håkan Staf Mobilgatan 10 12626 Hägensten

Kontakt

info@alvsjobmx.com Plusgiro 85 43 11-8 Swish 123 290 42 90 (+ 2 kr på beloppet som ska betalas in)

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

10% rabatt på Sportson via Svenska Cykelförbundet alla som har giltig licens

Beställ Älvsjö BMX Race tröja

Älvsjö BMX klubbkläder från Enenda